Ameland heeft 't

Ameland is...

eindeloos mooi

De rijke historie van Ameland vindt u weerspiegeld in de dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren. In elk dorp vindt u prachtige herinneringen aan de verbondenheid van het eiland met de zee, zoals oude commandeurswoningen en vuurbakens die u allemaal hun eigen bijzondere verhaal vertellen. Het eiland was eeuwenlang vrij en neutraal. Maar vooral gastvrij. Want door de vele reizen van haar walvisvaarders en koopvaarders weten Amelanders als geen ander wat thuis is. Gastvrij is het nog altijd, maar het blinkt ook uit door haar natuurschoon, het schitterende strand, de unieke Wadden, de variatie aan landschappen en bezienswaardigheden. De wil van oudsher om haar gasten te plezieren vindt u terug in de grote verscheidenheid aan activiteiten op het gebied van sport, cultuur en avontuur die over het hele jaar en over het hele eiland verdeeld plaatsvinden. En toch blijft er ook altijd ruimte voor genieten van rust en verstilling. Of zoals men hier zegt: ‘Ameland heeft ‘t, Ameland geeft ‘t!

Werelderfgoed

de waddenzee

Ameland maakt deel uit van Werelderfgoed de Waddenzee: onmisbaar voor het behoud van de mondiale biodiversiteit. Het is samen met het Duitse en Deense wad ’s wereld grootste aaneengesloten systeem van wad- en zandplaten, eilanden, prielen, geulen en slenken. Het is een dynamisch getijdengebied en onmisbaar foerageer- en rustgebied voor miljoenen trekvogels. Zij verzamelen zich hier jaarlijks in voor- en najaar voor een tussenstop op weg naar hun broedgebied in het hoge noorden of naar hun winterverblijf in West-Afrika. Ook is het een onovertroffen paai- en kraamgebied voor schelpdieren, weekdieren en Noordzeevissen. De Waddenzee beschikt over een ongekende voedselrijkdom. Hier regeren de natuur en de stilte.

In Nes komt alles

bij elkaar

De ‘metropool’ van Ameland. Aankomst en vertrekpunt van de veerboot. Hier ontmoeten verleden en heden, cultuur en natuur elkaar. En Hotel de Jong staat precies in het altijd levendige centrum van Nes, dat is gebouwd rondom de vrijstaande toren uit 1664, oorspronkelijk een zeebaken. Daar, als kleurrijke confetti doorheen gestrooid, tal van inspirerende winkeltjes en collega-restaurantjes aan slingerende, door hoge iepen overschaduwde, intieme straatjes. Decor van een altijd vrolijk komen en gaan van ontspannen mensen, op weg van en naar het strand, de natuurgebieden of een van de andere dorpen.